New Build Dwelling

Norhumberland

Insight Architectural Design were commissioned to gain planning for a new build dwelling on land at the heart of the Conservation Area in Corbridge. The garden site was part of a much larger garden belonging to an existing dwelling. The project faced constraints of overlooking by properties above the site, along with a tight access and ensuring that the Local Authority could support the scheme in the Conservation Area.

The building is of timber frame and steel construction. The visible elevations are of random rubble sandstone, with cut stone quoins, heads and cills. The property is 1.5 stories, to ensure a low ridge height, with an offset roof pitch. The north pitch has a sedum green roof. This has bene installed to ensure that residents looking onto the roof from the north, continue to look onto a green environment. The south pitch is natural slate to be in keeping with the Conservation Area. Floor to ceiling glazing and contemporary lead clad dormers at first floor level, flood the open plan living spaces with light, as do the flat glass roof lights that sit over the oak and glass staircase and first floor landing.

Project Images